Velkakatto - Mitä se tarkoittaa?

Velkakatto rajoittaa yksityishenkilöiden velkaantumista. Lue miten velkakatto voi vaikuttaa lainaamiseen tulevaisuudessa.

Suomi

Esimerkkilaskelma: Luoton ollessa 10.000 € ja takaisinmaksuajan 5 vuotta on kuukausierä 232,5 €. Kuukausierä sisältää 5 € kuukausittaisen laskutuslisän ja 90 € avausmaksun (fees). Lainan kokonaiskustannus on tällöin 13 951 €. Nimelliskorko on 12,60 % ja todellinen vuosikorko 14,9 % (ARP interest rate). Luotonmyöntäjät tekevät lainatarjouksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava todellinen vuosikorko voi vaihdella 4,19 % - 20 % välillä. Laina-aika vaihtelee 1-20 vuoden välillä. Lainasummat 2000 € - 60.000 €, tarjottu lainasumma voi olla pienempi tai suurempi kuin haettu lainasumma.

Banke.fi ei toimi lainanvälittäjänä. Kaikki lainat kilpailuttaa ja välittää hakemuksesi perusteella sinulle sopivin Banke.fi palvelun yhteistyökumppani.

Ikäraja: 20 vuotta

Luottotiedot: Ei maksuhäiriöitä

Tulot: Vähintään 1000 €/kk

Banke.fi:n avulla säästät selvää rahaa

25 000 € laina

Säästö: 312€/v

Laina-aika: 10 v
Korkein korko: 10%
Matalin korko: 8%

15 000 € laina

Säästö: 492€/v

Laina-aika: 15 v
Korkein korko: 12%
Matalin korko: 7%

9000 € laina

Säästö: 204€/v

Laina-aika: 3 v
Korkein korko: 13%
Matalin korko: 8%

11 000 € laina

Säästö: 72€/v

Laina-aika: 12 v
Korkein korko: 9%
Matalin korko: 8%

Kilpailuta vakuudettomat lainat näin

lainahakemus-laheta

1. Täytä lainahakemus

Täytä lainahakemus. Saat lainapäätöksen välittömästi.

vertaa-lainatarjoukset

2. Vertaa lainatarjouksia

Saat lainatarjouksia usealta pankilta ja rahoituslaitokselta.

lainatarjous-valitse

3. Valitse paras tarjous

Valitse lainatarjouksista paras. Saat rahat tilillesi jopa samana päivänä.

Yhteistyökumppanit

bank-norwegian
morrow bank
Leabank
alisa pankki

Velkakatto: Mikä se on ja miten se vaikuttaa talouteesi?

Velkakatto on henkilökohtainen yläraja, joka määrittää kuinka paljon yksilö voi olla velkaa. Velkakaton tarkoitus on hillitä kotitalouksien velkaantumista.

Suomen Pankki katsoo, että kotitalouksien liiallinen velkaantuminen on riski rahoitusjärjestelmän vakaudelle. Velkaantuminen on Suomessa kasvanut jo parinkymmenen vuoden ajan ja myös maksuhäiriöt ovat lisääntyneet. Velkakaton tarkoitus on hillitä kotitalouksien liiallista velkaantumista.

Velkakaton määrittelyssä otetaan huomioon yksilön maksukyky ja taloudellinen tilanne. Velkakattoa määriteltäessä otetaan huomioon yksilön tulot, menot, velat ja muut taloudelliset velvoitteet. Velkakattoa ei voida yleistää, sillä jokaisen yksilön taloudellinen tilanne on erilainen.

Velkakatto ei kuitenkaan tarkoita sitä, että yksilö ei voisi ottaa lainaa. Lainaa voi ottaa, kunhan se ei ylitä henkilökohtaista velkakattoa. Lainaa ottaessa on tärkeää huomioida, että lainan takaisinmaksukyky on realistinen ja että lainan takaisinmaksu ei aiheuta taloudellisia vaikeuksia.

Velkakaton edut

Velkakatto on henkilökohtainen yläraja, joka kertoo, minkä verran henkilö voi saada lainaa. Velkakaton tarkoitus on hillitä kotitalouksien liiallista velkaantumista, joka voi aiheuttaa riskejä rahoitusjärjestelmän vakaudelle. Velkakaton noudattaminen tuo monia etuja, joita meidän on hyvä tiedostaa.

Ensinnäkin, velkakatto auttaa pitämään talouden hallinnassa. Kun henkilö tietää, kuinka paljon hän voi saada lainaa, hän voi suunnitella taloutensa paremmin ja välttää liiallista velkaantumista. Tämä voi auttaa välttämään maksuhäiriöitä ja muita taloudellisia ongelmia.

Toiseksi, velkakatto auttaa pitämään korot kurissa. Kun henkilö ei voi saada liikaa lainaa, pankit ja muut rahoituslaitokset eivät voi tarjota liian korkeita korkoja. Tämä voi auttaa säästämään rahaa pitkällä aikavälillä.

Kolmanneksi, velkakatto auttaa vähentämään riskiä taloudelliselle epävakaudelle. Kun kotitaloudet eivät voi saada liikaa lainaa, se vähentää riskiä siitä, että he eivät pysty maksamaan takaisin lainaa. Tämä voi auttaa välttämään taloudellisia kriisejä, jotka voivat vaikuttaa koko yhteiskuntaan.

Kaiken kaikkiaan velkakatto on hyödyllinen työkalu, joka auttaa pitämään talouden hallinnassa ja vähentämään riskejä rahoitusjärjestelmän vakaudelle. Me Bankella suosittelemme, että kaikki kotitaloudet pitävät velkakaton mielessä, kun harkitsevat lainanottoa.

Velkakaton haitat

Velkakatto on henkilökohtainen yläraja, joka kertoo, minkä verran henkilö voi saada lainaa. Velkakaton tarkoitus on hillitä kotitalouksien liiallista velkaantumista. Vaikka velkakatto voi auttaa estämään ylivelkaantumista, sillä on myös haittapuolia.

Yksi velkakaton haitoista on se, että se voi rajoittaa ihmisten mahdollisuuksia saada tarvitsemaansa rahoitusta. Jos henkilö ei pysty saamaan lainaa tarvitsemansa summan verran, hän voi joutua etsimään muita rahoitusvaihtoehtoja, jotka voivat olla kalliimpia tai epäedullisempia. Tämä voi johtaa siihen, että henkilö joutuu ottamaan lainaa korkeammalla korolla, mikä voi lisätä hänen velkataakkaansa.

Toinen velkakaton haittapuoli on se, että se voi vaikuttaa negatiivisesti talouden kasvuun. Jos velkakatto on liian alhainen, se voi estää ihmisiä investoimasta ja kuluttamasta, mikä voi hidastaa talouskasvua. Tämä voi vaikuttaa koko talouteen ja johtaa taloudellisiin ongelmiin.

Lisäksi velkakatto voi olla epäreilu joillekin henkilöille. Jos henkilöllä on korkea palkka ja hyvä luottoluokitus, hän voi saada enemmän lainaa kuin henkilö, jolla on matalampi palkka ja huonompi luottoluokitus, vaikka molemmilla olisi sama velanhoitokyky.

Vaikka velkakatto voi auttaa estämään ylivelkaantumista, sen haittapuolet on otettava huomioon. On tärkeää löytää tasapaino velkakaton ja ihmisten tarvitseman rahoituksen välillä, jotta talouskasvu ja yksilön taloudellinen tilanne voivat pysyä vakaana.

Velkakaton määrittely

Velkakatto on henkilökohtainen yläraja, joka kertoo, minkä verran henkilö voi saada lainaa. Velkakaton tarkoitus on hillitä kotitalouksien liiallista velkaantumista.

Velkakaton määrittelyssä otetaan huomioon henkilön tulot ja menot, velat ja muut taloudelliset sitoumukset. Velkakattoa ei ole lakisääteisesti määritelty Suomessa, mutta monet pankit ja rahoituslaitokset noudattavat sitä omassa lainanmyöntöpolitiikassaan.

Velkakaton tarkoitus on suojella henkilöä liialliselta velkaantumiselta ja varmistaa, että henkilöllä on riittävästi maksukykyä selviytyä lainan takaisinmaksusta. Velkakatto voi vaihdella henkilöstä riippuen ja se voi muuttua esimerkiksi henkilön elämäntilanteen tai taloudellisen tilanteen muutosten myötä.

On tärkeää, että henkilö harkitsee tarkasti oman maksukykynsä ja taloudellisen tilanteensa ennen lainan hakemista. Banke auttaa mielellään asiakkaitaan löytämään sopivan lainan ja kilpailuttamaan lainoja usean pankin ja rahoituslaitoksen kesken.

Usein kysytyt kysymykset

Miten välttää velkaantuminen?

Velkaantumisen välttämiseksi on tärkeää seurata omaa talouttaan ja pitää kulut kurissa. Budjetin laatiminen auttaa hahmottamaan omat tulot ja menot, ja sen avulla voi löytää keinoja säästää rahaa. Lisäksi kannattaa välttää turhia luottoja ja harkita tarkkaan ennen kuin ottaa lainaa.

Kuinka paljon velkaa on liikaa?

Velan määrä riippuu henkilön tulotasosta ja elämäntilanteesta. Yleensä asiantuntijat suosittelevat, että velan määrä ei ylitä 40 prosenttia henkilön vuosituloista. Tämä pitää kuitenkin tarkistaa omalta pankilta tai rahoituslaitokselta.

Miten velkakatto vaikuttaa asuntolainan saantiin?

Velkakatto rajoittaa henkilön lainan saantia, sillä se määrittelee, kuinka suuren lainan henkilö voi saada suhteessa omaan tulotasoonsa. Asuntolainaa hakiessa on tärkeää ottaa huomioon oman talouden tilanne ja varmistaa, että lainan takaisinmaksu on mahdollista.

Miten selvitä, jos on liikaa velkaa?

Jos omat velat tuntuvat liian suurilta, kannattaa ottaa yhteyttä velkojiin ja sopia maksusuunnitelmasta. Lisäksi voi harkita velkojen yhdistämistä tai velkojen vyöryttämistä, joka auttaa maksamaan velat nopeammin ja säästämään korkokuluissa.

Minkä suuruinen velkakatto on suositeltava?

Velkakaton suuruus riippuu henkilön tulotasosta ja elämäntilanteesta. Yleensä asiantuntijat suosittelevat, että velkakatto ei ylitä 40 prosenttia henkilön vuosituloista. Tämä pitää kuitenkin tarkistaa omalta pankilta tai rahoituslaitokselta.

Kuinka paljon tuloja tarvitaan 200 000 euron lainan saamiseksi?

Tulojen määrä, joka tarvitaan 200 000 euron lainan saamiseksi, riippuu henkilön elämäntilanteesta ja lainan takaisinmaksuajasta. Yleisesti ottaen pankit ja rahoituslaitokset vaativat, että henkilön tulot ovat riittävän suuret, jotta hän pystyy maksamaan lainan takaisin sovitussa ajassa. Tämä tarkistetaan aina tapauskohtaisesti.