Eläkeputki - Mitä se tarkoittaa?

Lue mitä eläkeputki tarkoittaa. Voit samalla kilpailuttaa lainat usean pankin ja rahoituslaitoksen kesken.

Suomi

Esimerkkilaskelma: Luoton ollessa 10.000 € ja takaisinmaksuajan 5 vuotta on kuukausierä 232,5 €. Kuukausierä sisältää 5 € kuukausittaisen laskutuslisän ja 90 € avausmaksun (fees). Lainan kokonaiskustannus on tällöin 13 951 €. Nimelliskorko on 12,60 % ja todellinen vuosikorko 14,9 % (ARP interest rate). Luotonmyöntäjät tekevät lainatarjouksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava todellinen vuosikorko voi vaihdella 4,19 % - 20 % välillä. Laina-aika vaihtelee 1-20 vuoden välillä. Lainasummat 2000 € - 60.000 €, tarjottu lainasumma voi olla pienempi tai suurempi kuin haettu lainasumma.

Banke.fi ei toimi lainanvälittäjänä. Kaikki lainat kilpailuttaa ja välittää hakemuksesi perusteella sinulle sopivin Banke.fi palvelun yhteistyökumppani.

Ikäraja: 20 vuotta

Luottotiedot: Ei maksuhäiriöitä

Tulot: Vähintään 1000 €/kk

Banke.fi:n avulla säästät selvää rahaa

25 000 € laina

Säästö: 312€/v

Laina-aika: 10 v
Korkein korko: 10%
Matalin korko: 8%

15 000 € laina

Säästö: 492€/v

Laina-aika: 15 v
Korkein korko: 12%
Matalin korko: 7%

9000 € laina

Säästö: 204€/v

Laina-aika: 3 v
Korkein korko: 13%
Matalin korko: 8%

11 000 € laina

Säästö: 72€/v

Laina-aika: 12 v
Korkein korko: 9%
Matalin korko: 8%

Kilpailuta vakuudettomat lainat näin

lainahakemus-laheta

1. Täytä lainahakemus

Täytä lainahakemus. Saat lainapäätöksen välittömästi.

vertaa-lainatarjoukset

2. Vertaa lainatarjouksia

Saat lainatarjouksia usealta pankilta ja rahoituslaitokselta.

lainatarjous-valitse

3. Valitse paras tarjous

Valitse lainatarjouksista paras. Saat rahat tilillesi jopa samana päivänä.

Yhteistyökumppanit

bank-norwegian
morrow bank
Leabank
alisa pankki

Eläkeputki: Mitä se tarkoittaa ja kenelle se kuuluu?

Eläkeputki on termi, joka viittaa suomalaisen pitkäaikaistyöttömän oikeuteen saada työttömyysturvan lisäpäiviä. Tämä oikeus turvaa eläkeikää lähestyvän henkilön toimeentuloa ja parantaa hänen mahdollisuuksiaan korvauksiin ennen eläkkeen alkamista.

Lisäpäivät ovat osa työttömyysturvaa ja ne myönnetään tietyin edellytyksin. Hakijan on täytettävä muun muassa ikä- ja työhistoriavaatimukset. Eläkeputken saaminen edellyttää myös, että henkilö on ollut työttömänä vähintään 500 päivää viimeisen 15 vuoden aikana.

Eläkeputken tarkoituksena on helpottaa eläkeikää lähestyvien henkilöiden siirtymistä työelämästä eläkkeelle. Se tarjoaa heille taloudellista turvaa ja mahdollisuuden valmistautua paremmin tulevaan eläkeikään.

Eläkeputken historia

Eläkeputki on pitkäaikaistyöttömien oikeus saada työttömyysturvan lisäpäiviä eläkeikää lähestyessään. Tämä lisäaika turvaa eläkeikää lähestyvän henkilön toimeentuloa ja parantaa mahdollisuuksia korvauksiin ennen eläkkeen alkamista. Eläkeputken historia juontaa juurensa vuoteen 2005, jolloin se otettiin käyttöön osana hallituksen työllisyyspoliittista ohjelmaa.

Eläkeputki oli alun perin tarkoitettu väliaikaiseksi ratkaisuksi, jolla helpotettaisiin vanhempien työttömien siirtymistä eläkkeelle. Kuitenkin vuosien varrella eläkeputkesta tuli pysyvä osa suomalaista työttömyysturvajärjestelmää.

Vuonna 2018 eläkeputken ikärajoja kiristettiin, ja vuonna 2022 eläkeputken poistolla kaavaillaan mittavia säästöjä Suomen talouteen. Työttömyyskassat ovat kuitenkin arvostelleet eläkeputken poistoa, sillä se voi johtaa pitkäaikaistyöttömien toimeentulon heikkenemiseen.

Eläkeputken lainsäädäntö

Eläkeputken lainsäädäntö on muuttunut vuosien varrella, ja sen tarkoitus on ollut turvata eläkeikää lähestyvän henkilön toimeentuloa ja parantaa mahdollisuuksia korvauksiin ennen eläkkeen alkamista. Vuoden 2022 alusta lähtien eläkeputken ehdot ovat muuttuneet, ja se koskee vain niitä henkilöitä, jotka ovat syntyneet ennen vuotta 1965 ja ovat olleet yhtäjaksoisesti työttömänä vähintään 20 vuotta.

Eläkeputken muutokset ovat herättäneet paljon keskustelua, ja niiden vaikutuksia on arvioitu eri tahoilla. Muutoksilla pyritään säästämään rahaa Suomen taloudessa, mutta samalla ne voivat vaikuttaa negatiivisesti pitkäaikaistyöttömiin.

Eläkeputken vaikutukset

Eläkeputken vaikutukset ovat moninaisia. Sen poistolla kaavaillaan mittavia säästöjä Suomen talouteen, mutta samalla se voi heikentää pitkäaikaistyöttömien mahdollisuuksia saada lisäpäiviä työttömyysturvaan.

Eläkeputken poistolla voi olla myös vaikutuksia eläkesäästämiseen. Monet eläkeikää lähestyvät henkilöt ovat suunnitelleet taloutensa eläkeputken varaan, ja sen poistuminen voi vaikuttaa heidän taloudelliseen tilanteeseensa negatiivisesti.

Eläkeputken hyödyt ja haitat

Eläkeputki on suomalaisen pitkäaikaistyöttömän oikeus saada työttömyysturvan lisäpäiviä. Tämä turvaa eläkeikää lähestyvän henkilön toimeentuloa ja parantaa mahdollisuuksia korvauksiin ennen eläkkeen alkamista. Eläkeputken poistolla kaavaillaan mittavia säästöjä Suomen talouteen.

Hyödyt:

  • Eläkeputki turvaa eläkeikää lähestyvän henkilön toimeentuloa.
  • Lisäpäivät mahdollistavat korvauksien saamisen ennen eläkkeen alkamista.
  • Eläkeputki parantaa mahdollisuuksia korvauksiin ennen eläkkeen alkamista.

Haitat:

  • Eläkeputki on kallis järjestelmä Suomen taloudelle.
  • Eläkeputki saattaa kannustaa työttömyyden jatkumiseen.
  • Eläkeputken poistolla kaavaillaan mittavia säästöjä Suomen talouteen.

Eläkeputken käytännön soveltaminen

Eläkeputki on tärkeä tuki eläkeikää lähestyvälle pitkäaikaistyöttömälle.

Eläkeputken käyttö edellyttää, että henkilö on ollut vähintään 58-vuotias ja työttömänä yhtäjaksoisesti vähintään 500 päivää. Eläkeputken kesto on enintään 5 vuotta, ja sen aikana työttömyysturvaa maksetaan 500 päivän sijasta 800 päivän ajan.

Eläkeputken käyttö edellyttää myös, että henkilö on ollut työttömänä ennen eläkeputken alkamista. Eläkeputken aikana henkilön on oltava työttömänä ja ilmoitettava työ- ja elinkeinotoimistoon työnhakijaksi.

Eläkeputken tulevaisuus

Eläkeputken tulevaisuus on ollut epävarma jo pitkään. Suomen hallitus on kaavaillut mittavia säästöjä eläkeputken poistolla, mutta asia on edelleen keskustelun alla. Eläkeputken poistaminen vaikuttaisi suoraan eläkeikää lähestyvien työttömien toimeentuloon ja korvauksiin ennen eläkkeen alkamista.

Eläkeputken poistolla olisi suuri vaikutus monen suomalaisen arkeen, ja sen seurauksia on tärkeä tarkastella tarkasti.

Eläkeputken poistaminen toisi merkittäviä säästöjä valtiontalouteen, mutta samalla se vaikuttaisi monen suomalaisen toimeentuloon. Tämä on herättänyt paljon keskustelua ja vastakkaisia mielipiteitä. On tärkeää löytää ratkaisu, joka turvaa eläkeikää lähestyvien työttömien toimeentulon ja samalla edistää Suomen talouden kehitystä.

Tulevaisuus näyttää, miten eläkeputken käy. Banke seuraa tilannetta tarkasti ja tarjoaa aina ajankohtaista tietoa asiakkailleen. On tärkeää pysyä ajan tasalla ja varautua mahdollisiin muutoksiin.

Usein kysytyt kysymykset

Milloin 1963 syntynyt pääsee lisäpäiville?

Vuonna 1963 syntynyt henkilö voi saada ansiosidonnaisia lisäpäiviä siinä tapauksessa, että hän on ollut yhtäjaksoisesti työttömänä vähintään 500 päivää ja täyttää muut lisäpäivien saamisen edellytykset.

Mikä on ansiosidonnaisen lisäpäivien määrä?

Ansiosidonnaisia lisäpäiviä myönnetään enintään 400 päivää. Lisäpäivien määrä riippuu työhistoriasta ja työttömyyspäivien määrästä.

Kuka on oikeutettu lisäpäiville?

Oikeus ansiosidonnaisiin lisäpäiviin on niillä työttömillä, jotka ovat täyttäneet 61 vuotta ja jotka ovat olleet yhtäjaksoisesti työttömänä vähintään 500 päivää. Lisäksi henkilön tulee täyttää muut lisäpäivien saamisen edellytykset.

Onko lisäpäiväoikeus sidottu työhistoriaan?

Kyllä, lisäpäiväoikeus on sidottu työhistoriaan. Ansiosidonnaisia lisäpäiviä myönnetään vain niille, jotka ovat kerryttäneet riittävän määrän työssäoloehtoa.

Miten hakea lisäpäiviä?

Lisäpäivät haetaan työttömyyskassalta tai Kansaneläkelaitokselta. Hakemukseen tulee liittää tarvittavat liitteet, kuten todistus työttömyyspäivistä.

Mitkä ovat lisäpäivien vaikutukset eläkkeeseen?

Ansiosidonnaiset lisäpäivät eivät vaikuta eläkkeen määrään. Kansaneläkkeen määrä kuitenkin pienenee, jos henkilö saa ansiosidonnaisia lisäpäiviä.