Lainan takaus - Mitä se tarkoittaa?

Lue mite lainan takaus toimii. Voit halutessasi kilpailuttaa lainaa usean pankin ja rahoituslaitoksen kesken.

Suomi

Esimerkkilaskelma: Luoton ollessa 10.000 € ja takaisinmaksuajan 5 vuotta on kuukausierä 232,5 €. Kuukausierä sisältää 5 € kuukausittaisen laskutuslisän ja 90 € avausmaksun (fees). Lainan kokonaiskustannus on tällöin 13 951 €. Nimelliskorko on 12,60 % ja todellinen vuosikorko 14,9 % (ARP interest rate). Luotonmyöntäjät tekevät lainatarjouksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava todellinen vuosikorko voi vaihdella 4,19 % - 20 % välillä. Laina-aika vaihtelee 1-20 vuoden välillä. Lainasummat 2000 € - 60.000 €, tarjottu lainasumma voi olla pienempi tai suurempi kuin haettu lainasumma.

Banke.fi ei toimi lainanvälittäjänä. Kaikki lainat kilpailuttaa ja välittää hakemuksesi perusteella sinulle sopivin Banke.fi palvelun yhteistyökumppani.

Ikäraja: 20 vuotta

Luottotiedot: Ei maksuhäiriöitä

Tulot: Vähintään 1000 €/kk

Banke.fi:n avulla säästät selvää rahaa

25 000 € laina

Säästö: 312€/v

Laina-aika: 10 v
Korkein korko: 10%
Matalin korko: 8%

15 000 € laina

Säästö: 492€/v

Laina-aika: 15 v
Korkein korko: 12%
Matalin korko: 7%

9000 € laina

Säästö: 204€/v

Laina-aika: 3 v
Korkein korko: 13%
Matalin korko: 8%

11 000 € laina

Säästö: 72€/v

Laina-aika: 12 v
Korkein korko: 9%
Matalin korko: 8%

Kilpailuta vakuudettomat lainat näin

lainahakemus-laheta

1. Täytä lainahakemus

Täytä lainahakemus. Saat lainapäätöksen välittömästi.

vertaa-lainatarjoukset

2. Vertaa lainatarjouksia

Saat lainatarjouksia usealta pankilta ja rahoituslaitokselta.

lainatarjous-valitse

3. Valitse paras tarjous

Valitse lainatarjouksista paras. Saat rahat tilillesi jopa samana päivänä.

Yhteistyökumppanit

bank-norwegian
morrow bank
Leabank
alisa pankki

Lainan takaus vaihtoehdot: Opas takauksen valintaan

Lainaa hakiessa usein tarvitaan vakuuksia tai takaajia. Lainan takaus on yksi vakuusmuoto, joka antaa turvaa sekä pankille että lainanhakijalle. Takaajan sijaan lainan takaus on usein edullisempi vaihtoehto, sillä takausmaksu on yleensä pienempi kuin takaajan vaatima vakuus.

Lainan takaus voidaan jakaa kahteen eri muotoon: yksityishenkilön takaukseen ja yrityksen takaukseen. Yksityishenkilön takaus on henkilökohtainen, kun taas yrityksen takaus voidaan myöntää yrityksen nimissä.

Yksityishenkilön takauksessa takausvastuu on henkilökohtainen, eli takaaja vastaa lainan takaisinmaksusta, mikäli lainanhakija ei siihen kykene. Yrityksen takauksessa vastuu on yrityksellä, mutta myös takaajalla voi olla henkilökohtainen vastuu, mikäli yritys ei kykene maksamaan lainaa takaisin.

Erilaiset lainan takaus vaihtoehdot

Lainaa haettaessa vaaditaan usein vakuuksia tai takaajia. Ilman niitä lainaa ei välttämättä myönnetä tai lainasumma voi olla huomattavasti pienempi kuin asiakas oli toivonut. Takauksen tarkoitus on antaa turvaa sekä pankille että lainan hakijalle. Tässä osiossa käymme läpi erilaisia lainan takausvaihtoehtoja.

Henkilökohtainen takaus

Henkilökohtainen takaus on yleisin tapa hankkia takaus lainalle. Takaajana voi toimia esimerkiksi perheenjäsen tai ystävä. Takaaja vastaa lainan takaisinmaksusta, mikäli lainanottaja ei siihen kykene. Henkilökohtaisen takauksen etuna on, että se on yleensä maksuton. Toisaalta takaajana toimiminen voi olla riskialtista, sillä takaaja vastaa henkilökohtaisesti lainan takaisinmaksusta.

Pankin takaus

Pankin takaus on toinen takausvaihtoehto. Tällöin pankki toimii takaajana ja vastaa lainan takaisinmaksusta, mikäli lainanottaja ei siihen kykene. Pankin takaus on yleensä maksullinen, mutta se voi olla hyvä vaihtoehto, jos takaajan löytäminen on hankalaa tai riskialtista.

Vakuutusyhtiön takaus

Vakuutusyhtiön takaus on kolmas takausvaihtoehto. Tällöin vakuutusyhtiö toimii takaajana ja vastaa lainan takaisinmaksusta, mikäli lainanottaja ei siihen kykene. Vakuutusyhtiön takaus on yleensä maksullinen, mutta se voi olla hyvä vaihtoehto, jos haluat hankkia takauksen ilman henkilökohtaista takaajaa tai pankin takausvaihtoehtoa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että takausvaihtoehtojen valinta riippuu lainanottajan tilanteesta ja tarpeista.

Lainan takauksen edut ja haitat

Edut

Lainan takaus voi olla hyvä vaihtoehto silloin, kun lainan hakijalla ei ole tarpeeksi vakuuksia tai takaajia. Takaaja voi olla esimerkiksi perheenjäsen tai ystävä, joka takaa lainan maksun, jos lainanottaja ei pysty maksamaan sitä takaisin. Tällöin lainan hakijan ei tarvitse hankkia muita vakuuksia.

Takaus voi myös auttaa saamaan lainan paremmilla ehdoilla, esimerkiksi alhaisemmalla korolla. Tämä johtuu siitä, että takaaja vähentää pankin riskiä, mikä puolestaan ​​voi johtaa pienempään korkoon.

Haitat

Lainan takaus voi kuitenkin aiheuttaa myös riskejä. Jos takaaja ei pysty maksamaan lainaa takaisin, lainanottaja on vastuussa koko lainasummasta. Tämä voi johtaa taloudellisiin ongelmiin ja velkakierteeseen.

Lisäksi takaus voi rajoittaa lainan hakijan vapautta, sillä takaaja voi vaatia tiettyjä ehtoja tai rajoituksia. Tämä voi rajoittaa lainan hakijan taloudellista liikkumavaraa ja vapautta tehdä päätöksiä.

On tärkeää harkita tarkasti lainan takauksen riskejä ja etuja ennen päätöksen tekemistä.

Lainan takauksen kustannukset

Lainan takaus on yksi tapa hankkia lainaa ilman vakuuksia tai takaajia. Takaajan sijaan lainan hakija hankkii takauksen pankilta tai muulta rahoituslaitokselta. Takaajan sijaan takaus on siis vakuus, jonka tarkoitus on suojata pankkia lainan hakijan maksukyvyttömyyden varalta. Takaaja vastaa lainan takaisinmaksusta, mikäli lainan hakija ei siihen kykene.

Takaus ei kuitenkaan ole ilmaista, vaan sen hankkimisesta aiheutuu kustannuksia. Takaajan sijaan takausmaksu on yleensä 1-3% lainan määrästä. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi 10 000 euron lainan takausmaksu voi olla 100-300 euroa. Takausmaksun suuruus riippuu lainan määrästä ja takauksen myöntäjästä.

Lisäksi takauksen hankkimisesta voi aiheutua muita kuluja, kuten avausmaksu tai vuosittainen palvelumaksu. Nämä kustannukset vaihtelevat takauksen myöntäjän mukaan, joten kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja huolellisesti ennen päätöksen tekemistä.

On myös hyvä huomioida, että takaus ei välttämättä korvaa kaikkia lainan kuluja. Esimerkiksi jos lainan hakija jättää lyhennyksen maksamatta, takaus ei kata tätä kustannusta. Takaus korvaa vain tilanteet, joissa lainan hakija on maksukyvytön.

Yhteenvetona voidaan todeta, että lainan takaus on hyvä vaihtoehto, jos lainan hakijalla ei ole vakuuksia tai takaajia. Takauksen hankkimisesta aiheutuu kuitenkin kustannuksia, joten kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja huolellisesti ennen päätöksen tekemistä.

Lainan takauksen päättyminen

Kun lainan takaus päättyy, se tarkoittaa sitä, että takausvelvoite päättyy. Tämä voi tapahtua esimerkiksi silloin, kun laina on maksettu kokonaan takaisin tai kun takausaika on kulunut umpeen. Takausaika voi vaihdella riippuen siitä, millaisesta takauksesta on kyse.

Jos takaus päättyy lainan takaisinmaksun vuoksi, tulee takauksesta vapautuneen henkilön ilmoittaa tästä pankille. Pankki voi tarkistaa, että laina on todella maksettu takaisin ja että takausvelvoite on päättyvä. Tämän jälkeen takausvelvoite poistuu.

Jos takaus päättyy sen vuoksi, että takausaika on kulunut umpeen, tulee takauksesta vapautuneen henkilön ilmoittaa tästä pankille. Pankki voi tarkistaa, että takausaika on todella kulunut umpeen ja että takausvelvoite on päättyvä. Tämän jälkeen takausvelvoite poistuu.

On tärkeää huomata, että jos takaus päättyy ennen lainan takaisinmaksua, voi pankki vaatia lainan hakijaa ottamaan uuden takauksen tai vakuuden. Tämä voi tapahtua esimerkiksi silloin, kun takausaika on kulunut umpeen, mutta laina ei ole vielä maksettu takaisin.

Usein kysytyt kysymykset

Miten asuntolainan vakuuden vapauttaminen toimii?

Asuntolainan vakuuden vapauttaminen tarkoittaa sitä, että lainan vakuus vapautetaan kokonaan tai osittain. Tämä voi tapahtua esimerkiksi silloin, kun asunnon arvo on noussut ja lainan maksu on edennyt tiettyyn vaiheeseen. Vakuuden vapauttamisesta on sovittava pankin kanssa.

Mikä on asuntolainan takaus ja miten se toimii?

Asuntolainan takaus on vakuus, joka annetaan lainan vakuudeksi. Takaaja vastaa lainan takaisinmaksusta, jos lainanottaja ei siihen kykene. Takaajaksi voi ryhtyä esimerkiksi perheenjäsen tai ystävä. Takaajan tulee olla luotettava ja taloudellisesti vakaa.

Milloin lainaan tarvitaan takaaja?

Lainaan tarvitaan takaaja silloin, kun lainanottajan maksukyky ei ole riittävä. Takaaja antaa vakuuden lainalle ja sitoutuu maksamaan lainan takaisin, jos lainanottaja ei siihen kykene. Takaajaksi ryhtyminen on vastuullinen tehtävä, joka edellyttää tarkkaa harkintaa.

Mitä tietoja lainan takaaja saa tietää?

Lainan takaaja saa tietää lainanottajan taloudellisesta tilanteesta ja maksukyvystä. Takaaja voi myös saada tietoa lainan takaisinmaksusta ja sen etenemisestä. Takaajalla on oikeus saada tietoa myös siitä, miten lainan takaisinmaksu on järjestetty.

Mikä on Garantia takaus ja mitä se maksaa?

Garantia takaus on yksi vaihtoehto lainan vakuudeksi. Se on vakuutus, joka suojaa lainanottajaa ja takaajaa. Garantia takaus maksaa yleensä muutamia prosentteja lainan määrästä. Tarkka hinta riippuu lainan määrästä ja takauksen kestosta.

Milloin takaajan vastuu lakkaa?

Takaajan vastuu lakkaa, kun laina on maksettu takaisin kokonaisuudessaan. Takaajan vastuu lakkaa myös silloin, kun takaaja on vapautettu vastuusta. Takaajan vastuu voi lakata myös, jos lainanottaja kuolee tai jos takaajalle tulee maksukyvyttömyys.